Hirdetés
BlackBerry Leap teszt: Lehetne olcsĂłbb, lehetne szebb, de jobb aligha lehetne

A BlackBerry név hallatán sok minden eszébe juthat mostanában az embereknek, kezdve a létszámleépítésektől a szervezeti átalakításokig, de akár még az androidos irányba történő elmozdulást is nyugodtan ide vehetnénk. Mindemellett azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy ha a minőségről van szó, ez a név ott is feltűnik.

Jelenlegi tesztalanyunk a BerryBolt-tól érkezett hozzánk, és azt kell mondjam, felhasználói szempontból a készülékkel töltött idő minden perce egy élmény volt. A szóban forgó alany a BlackBerry Leap, amely ugyan már nem tartozik a legújabb telefonok közé, és specifikációban sem nyújtja azt, amit a mai csúcsmodellek, mégis képes ezeket elfeledtetni a felhasználóval. Hogy miért mondom ezt, arra még a későbbiekben kitérek, először ismerjük meg a készülék tartozékait.

A BlackBerry Leap egy egyszerű, de mindenképpen praktikus dobozban érkezett, amelyet kinyitva egyből maga a készülék tárul a szemünk elé. Alatta kapott helyet a töltő, a headset, és a töltőhöz csatlakoztatható USB kábel, amik alatt már csak a szokásos használati útmutatókat találhatjuk.

Kiegészítőket tekintve tehát ne várjon senki különösebb extrákat, mint ahogy a gyári headsettől is butaság lenne csúcstechnológiás teljesítményt várni, de arra mindenki nyugodtan számíthat, hogy a készülék használata ezen tartozékokkal is tökéletes élményt fog majd nyújtani.

Design

Maga a készülék egyébként nem kis darab, hiszen 5 hüvelykes megjelenítővel operál, ami a kisebb készülékekhez szokott felhasználókat elsőre ugyan zavarhatja, de nagyon hamar megszokható a jelenség. Formavilágát tekintve egy szögletesnek nevezhető eszközről beszélhetünk, aminek hátlapja egy különleges textúrájú borítást is kapott. Itt azért megjegyezném, hogy ennek a borításnak a designon kívül kényelmi funkciói is lennének, de személy szerint én használat során folyamatosan úgy éreztem, hogy ez inkább hátrány, mint előny, ugyanis egyfolytában olyan érzésem volt, hogy a készülék ki szeretne csúszni a kezemből.

DSCN0341

Vezérlőgombokból 4 darabot találhatunk a Leap-en. Felül a jack csatlakozó mellett kapott helyet a bekapcsológomb, míg jobboldalon találhatjuk a hangerőszabályzó és kamera/asszisztens gombokat. Baloldalon egy takaróelem alatt foglal helyet a microSD és SIM foglalat, alul pedig a microUSB csatlakozót találhatjuk.

A Leap 5 hüvelykes kijelzőjének felbontása 1280 x 720 pixel, ami egy ekkora megjelenítő esetében akár alacsonynak nevezhető is lenne, de panasz így sem lehet rá, a színek élénkek és pontosak, függetlenül attól, hogy éppen milyen szögben tartjuk a kezünkben. A készülék a maga 170 grammos súlyával ugyan egy kicsit nehezebbnek tűnik, mint azt első ránézésre gondolnánk, de emiatt vélhetően senki sem fog majd bánkódni.

DSCN0347

Természetesen léteznek már fizikai billentyűzet nélküli BlackBerry modellek, de azért jegyezzük meg, hogy ilyesmivel a Leap esetében sem találkozhatunk. Amíg a BlackBerry Classic és a BlackBerry Passport termékvonal esetében kissé feláldozták a formavilágot a QWERTY billentyűzet beépítéséért, addig ezt itt már nem tették meg.

DSCN0342
Szoftver Ă©s funkciĂłk

A BB 10 operációs rendszerről egy dolog kivételével csak jókat lehet mondani, de erre még visszatérünk. Fizikai és kapacitív gombok megléte nélkül a rendszer gesztusvezérlésre épül, ezt viszont olyan jól megtervezték és beépítették a tervezők, hogy az első indításkor megjelenő „gyakorlófeladatok” elvégzése után, a más platformról váltó felhasználók is könnyedén elboldogulnak majd vele.

A képernyőn megjelenő szoftveres billentyűzet rendeltetésszerűen teszi a dolgát, könnyen tanul, és a megfelelő távolságra elhelyezett gombok miatt az elütés lehetőségét is minimálisra csökkenti. Mivel nem (teljesen) Android operációs rendszerről beszélünk, a felhasználóknak be kell érniük a gyári billentyűzettel, de használat során egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy de jó lenne kipróbálni egy másikat is.

Ahol igazán sokat lehet használni ezt a billentyűzetet, az a BlackBerry Hub, egy értesítési központ, ahol az összes e-mail valamint szöveges üzenetet, hívásinformációt, és alkalmazásértesítést egyetlen, átlátható felületen találhatjuk, ahonnan aztán természetesen válaszolhatunk is rájuk.

Előretelepített alkalmazásként megtalálhatjuk a BBM üzenetküldő szolgáltatást, egy saját böngésző alkalmazást, Docs to Go irodai szoftvercsomagot, Box és Dropbox felhőszolgáltatásokat, de rendelkezésre áll még két alkalmazásbolt, egy digitális személyi asszisztens, és egy BlackBerry Blend nevű új szolgáltatás is.

BlackBerry Blend

A BlackBerry Blend szolgáltatás igénybevételéhez számítógépünkre is le kell töltenünk egy hasonló nevű szoftvert, de ezt követően már rettentő egyszerűen eligazodhatunk rajta. Okostelefonunkat Wi-Fi-n keresztül csatlakoztathatjuk számítógépünkhöz, ahol aztán a BlackBerry HUB-ban található összes e-mail címünk és minden egyéb fiókunkhoz tartozó értesítés is megjelenik majd. Csatlakoztatás után természetesen számítógépünkről is válaszolhatunk az üzenetekre, de a naptárt, vagy éppen a telefonon található fájljainkat is szabadon kezelhetjük.

BB Blend

Assistant

Azok is örömmel használhatják ezentúl a készüléket, akik kihasználják a digitális személyi asszisztensekben rejlő lehetőségeket, ugyanis az már a BlackBerry modelljeiben is megtalálható. A nem túl kreatívan Assistant névre keresztelt alkalmazásban hangalapú utasításokat adhatunk, amikre aztán válaszul megjelenik előttünk a kért információ.

Siri vagy Google Now szintű fejlettséget senki se várjon, de az olyan utasításokat, mint az ébresztő beállítása, alkalmazások és beállítások megnyitása, naptárbejegyzések létrehozása, vetített filmek időpontjának lekérése, vagy akár különböző sporteredmények és időjárás-előrejelzések, a BlackBerry szolgáltatásával is könnyedén elérhetőek.

Alkalmazás(okk)

Bár eddig szinte csak jókat írtunk, van azért egy olyan pontja az operációs rendszernek, ami megnehezíti bizonyos dolgok elérhetőségét, ez pedig a limitált számú alkalmazással rendelkező BlackBerry World nevű alkalmazásbolt. Kétség kívül a kandai gyártó készülékeinek legkevésbé szerethető pontja az alkalmazáskínálat. Ugyan folyamatosan érkeznek újabb applikációk, amelyek bővítik a kínálatot, ezek rendszerint nem olyan minőségűek, hogy érdemes lenne telepíteni őket. Az alapvető appok persze itt is elérhetőek, mint ahogy néhány nevesebb játék is megtalálható, de azok, akik Android vagy iOS rendszerekről váltanának BB10-re, nagy valószínűséggel nehezen hisznek majd a szemüknek.

Balra: BlackBerry World, jobbra Amazon Appstore Balra: BlackBerry World, jobbra Amazon Appstore

Fontos azonban megemlíteni, hogy a BlackBerry World mellett az androidos alkalmazásokat kínáló Amazon Appstore is megtalálható a készüléken, habár alkalmazáskínálata ugyancsak korlátozottnak nevezhető. Vannak persze külső forrásból beszerezhető alkalmazásboltok, mint a Snap, vagy a 1Mobile Store, ezek telepítése nem minden felhasználó számára jelent alternatívát.

Teljesítmény és üzemidő

A Leap-ben egy 2-magos, 1.5GHz-en üzemelő Qualcomm 8960 processzort találhatunk, mellé pedig 2GB RAM, és 16GB-nyi belső memória társult, amit microSD foglalaton keresztül egészen 128GB-ig tudunk bővíteni. Ez a hardveres felszereltség a középkategória alsó szegmensében állja meg a helyét, de egy pillanatig sem éreztem azt, hogy akadályt gördítene az operációs rendszer könnyed használata elé. A menüben történő lapozás gördülékenyen megy, de a natív alkalmazások futtatása sem okoz gondot a készüléknek.

Voltak ugyan elképzeléseim az eszköz akkumulátorának teljesítményét illetően, de be kell valljam, az alaposan felülmúlta azokat. A 2,800mAh kapacitású akkumulátor sajnálatos módon nem cserélhető, de a gyári adatok szerint akár 17 órányi beszélgetést, vagy 9.5 órányi videó lejátszást is ki lehet hozni belőle. A készülék használata után ezt csak megerősíteni tudom, ugyanis átlagos használat mellett volt, hogy a Leap 2.5 napig is gondtalanul üzemelt egyetlen töltéssel.

Battery

Nyilvánvalóan az üzemidő több tényezőtől is függ, de összességében elmondható, hogy a BB10 operációs rendszert úgy tervezték meg, hogy az az utolsó cseppet is kifacsarja az áramforrásból. Ennek érdekében a telefon alapbeállítás szerint meglepően hamar lekapcsolja a használaton kívüli kijelzőt, de bekerült a rendszerbe az akkumulátorkímélő üzemmód is, amely több dologgal is hozzájárul az üzemidő kibővítéséhez.

Az említett akkumulátorkímélő üzemmódnál az egyetlen dolgunk, hogy megadjuk, hány százalékos töltöttségi szintnél kapcsoljon be. Ezt követően az automatikusan elvégzi a dolgát, ami a képernyő fényerejének csökkentéséből, a processzor teljesítményének visszafogásából, és különböző hálózati szolgáltatások kikapcsolásából áll.

Ha ez még nem lenne elég, a rendszer tartalmaz egy készülékfigyelés menüpontot is, ahol alkalmazásokra és szolgáltatásokra lebontva láthatjuk, hogy mi mennyi energiát fogyasztott, így azok mellőzésével sokat javíthatunk a korábbi üzemidőkön.

Kamera

8 megapixeles hátlapi, és 2 megapixeles előlapi kamerájával a BlackBerry Leap bizony nem váltja meg a világot, de optimális fényviszonyok között azért értékelhető képeket is készíthetünk vele.

IMG_20150823_142557_hdr

Maga a kameraszoftver sem tartogat túl sok beállítási lehetőséget, hiszen még témából is mindössze csak öt darab áll rendelkezésünkre (Sport, Szöveg, Éjjel, Tengerpart vagy havas táj, Automatikus). Ezen kívül állíthatunk képarányt, van HDR funkció, időzítő, geocímkézési lehetőség, Time Shift funkció, és panorámakép készítési lehetőség. Videót rögzíthetünk Full HD felbontásban 30fps mellett, vagy 720p felbontásban 60 fps mellett.

Összegzés

A BlackBerry Leap érzésre és kinézetre is egy professzionális eszköz, telepakolva azokkal a natív biztonsági szolgáltatásokkal, amiket el is várunk egy BlackBerry készüléktől. Azonban, ha ajánlásra kerül a sor, csak azoknak ajánlható, akik egy komoly, sallangmentes okostelefonra vágynak, hiszen itt a készülék „üzleti” mivolta miatt hiába keresgéljük a részletes fotós beállításokat, vagy a százféleképpen variálható ikon/háttérképbeállításokat. Az eszközhöz adott egy nagyszerű, közepes hardverrel is könnyedén futtatható rendszer, hiányzik viszont a nagyszámú natív alkalmazás, ami sok esetben jelentősen megkönnyíthetné az életünket.

A készülék jelen pillanatban 89.999 forintos áron vásárolható meg a BerryBolt-tól, ezért az árért pedig egy kifinomult, egyszerű, funkcionalitásra épülő telefonhoz juthatnak a felhasználók, ami kitűnő szoftveres optimalizáltsága miatt még évek múlva is jó vétel lehet majd.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...