Hirdetés
Doogee Valencia 2 Y100 Pro – Középkategóriás kiskirály, közepes áron

Néhány évvel ezelőtt talán még újdonságként szolgált volna, ma azonban már kevésbé, hogy egy kínai okostelefon nyíltan felveszi a kesztyűt a közismert, nagy gyártók készülékeivel. Mára eljutottunk oda, hogy ez az állítás minden kategóriában megállja a helyét, tehát már nem csak a belépőszintű, de a közép, és a felsőkategóriában is bármikor ki tudnak állítani egy jó esélyekkel rendelkező versenyzőt.

Ilyen középkategóriás versenyző a Ping Digital-tól hozzánk megérkező Doogee Valencia 2 Y100 Pro is, amely néhány olyan szolgáltatással és funkcióval is rendelkezik, amelyek talán még egy kicsit ki is emelik a középkategória egyébként óriási, de kissé beszürkült tömegéből.

Úgy hozta a sors, hogy a készülék éppen egy ciprusi nyaralás előtt érkezett meg hozzánk, így bűn lett volna kihagyni azt a lehetőséget, hogy magunkkal vigyük, és „éles” körülmények között nézzük meg, egészen pontosan mivel is állunk szemben.

Doboz, kiegészítők, miegymás

Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe, essen szó arról, miben is érkezett meg hozzánk a Doogee Valencia 2 Y100 Pro, ugyanis a készülékre jellemző igényesség már a dobozán, és az abban rejlő tartozékok mennyiségén is hűen tükröződik.

A készülék doboza nincs túlmisztifikálva, akkora amekkorának lennie kell, és a színek is tökéletesen passzolnak a benne található készülékhez. A doboz fedelét leemelve egy Doogee feliratú védőfóliával találjuk szembe magunkat, ami alatt ugyancsak védőtasakban, maga a készülék helyezkedik el. A telefon kiemelésekor be kell valljam, egy kicsit meglepődtem, ugyanis nem számítottam rá, hogy ahhoz gyárilag egy védőtok is társul, amit utunk során saját hibámból ugyan sikerült tönkre tennem – ezért elnézést is kérek, de egyébként remekül ellátja a feladatát. Mintha csak a védelem lenne a Doogee fő mottója, a védőfólia, a készülékhez mellékelt tasak és tok mellett, még egy extra kijelző-védő fólia is helyet kapott a dobozban, amiért feltétlenül jár a piros pont, főleg úgy, hogy egy fólia már magán a készüléken is megtalálható volt.

DSCN1769

A telefon alatt már csak a szokásos dolgokat találtam, ez név szerint egy töltőfejet, egy microUSB kábelt, és egy headsetet takar, amiről azonban meg kell jegyeznem, hogy egyáltalán nem rossz minőségű, agybadugós típusról van szó. És, ha már ennyire részletesen feltártam a doboz tartalmát, akkor közölnöm kell azt is, hogy abban bizony egy kijelző-tisztító kendő is helyet kapott, ezen kívül viszont már tényleg csak papírokat találhatunk benne.

Design és összeszerelési minőség

A Doogee Valencia 2 Y100 Pro nyilvánvalóan megjelenésben sem kívánja felvenni a versenyt a manapság oly divatos felsőkategóriás Samsung, iPhone, és LG készülékekkel, helyette sokkal inkább az egyediségre törekszik, még akkor is, ha első pillantásra talán kevesen szeretnek majd bele a készülékbe.

DSCN1272

Az ugyanis nem is vékony, nem is könnyű, cserébe viszont egy rendkívül stabil, jól összerakott telefon benyomását kelti. Maga a kijelző egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontással rendelkező IPS OGS panel, ami kirívóan magas maximális fényerővel, és egészen jó színhűséggel valamint betekintési szöggel rendelkezik. A kijelzőhöz tartozik még, hogy az elméletileg a manapság egyre népszerűbb 2.5D típusú ívelt üveggel rendelkezne, azonban vagy a készülék szélén végig futó perem miatt, vagy a nem megfelelő kidolgozottság miatt én ebből sajnos semmit sem vettem észre.

A 72.1 x 142.6 x 9.35 mm-es méretekkel rendelkező eszköz előlapjának jelentős részét értelemszerűen a megjelenítő fedi le, de fölötte azért megtalálhatjuk a hangszórót, és az előlapi kamerát is, ami mellett a szokásos fény és távolságmérő szenzorok kaptak helyet. Alulra csak három érintőgomb jutott, ami némileg megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag megvilágítással nem rendelkezik, így az első napokban gyengébb fényviszonyok mellett egy kicsit szokni kellett, hogy mi merre is található.

DSCN1284

A készülék hátulján szálcsiszolt fém hatású műanyag hátlapot találhatunk, ami egészen jól néz ki, és a fogása is rendben van. Itt kapott helyet az enyhén kiemelkedő hátlapi kamera, az alatta fellelhető LED-villanó, és a Doogee feliratú márkajelzés is. Jobboldalon kaptak helyet a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok, míg felülre a szokásosnak nevezhető 3.5-es jack csatlakozó, és a microUSB port került.

DSCN1756

Bár a teszt elsősorban nem a készülék strapabíróságának tesztelésére irányult, be kell valljam, erre is sor került, ugyanis annak ellenére, hogy egyébként nem szokásom, kétszer is sikerült elejtettem a telefont. Mentségemre szolgáljon, hogy egyszer sem a kezemből esett ki, de ez ugye a tényen nem változtat. Viszont, ha már így alakult, azt is el tudom mondani, hogy a Doogee Valencia 2 Y100 Pro jól állta a sarat, és adott esetben a betont is. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt a gyárilag mellékelt hátlapi védőtoknak, ami rendkívül fura módon nem a becsapódások közben sérült meg, hanem a készülékről történő lepattintás közben.

Az pedig, hogy meglehetősen sűrűn kellett levennem azt a bizonyos védőtokot, annak volt köszönhető, hogy a készülék hátlapja alatt található a két SIM foglalat, a microSD foglalat, és a cserélhető akkumulátor is, a SIM kártyára pedig időnként saját készülékemben is szükségem volt.

DSCN1781
Hardver Ă©s szoftver

Mint azt a bevezetőben is említettem, a Doogee okostelefonja a középkategóriában szeretne helyt állni, ez a törekvés pedig a hardveres felszereltségen is egészen jól tetten érhető. Az 5 hüvelykes megjelenítő alatt ugyanis egy 4-magos, MediaTek MTK6735 chipsetet találhatunk, mely 64-bites, 1GHz-en futó Cortex A53 magokat, és egy Mali-T720 grafikus vezérlőt foglal magába. Emellett rendelkezésünkre áll még 2GB RAM, és 16GB-nyi belső memória is, amit akár még kiemelkedőnek is nevezhetnénk, hiszen nem minden középkategóriás modell kínálja ezt a felhasználóknak. Természetesen van Wi-Fi, Bluetooth, és 4G LTE támogatottság is, így csatlakoztathatóság terén sem érheti panasz a készüléket.

DSCN1775
Operációs rendszer tekintetében nem tudom, hogy beszámolhatok-e meglepetésről, hiszen egyre több gyártó ismeri fel azt a teljesen nyilvánvaló tényt, hogy a felhasználóknak igenis fontos, hogy az éppen aktuális rendszer fusson készülékeiken. Ennek jegyében a Doogee modelljén is Android 5.1 Lollipoppal szembesülhetünk, aminek köszönhetően bárki könnyedén kiismerheti magát.

Persze ehhez az is kellett, hogy a kínai gyártó ne piszkálja meg nagyon a rendszert, így gyakorlatilag egy kissé retro benyomást keltő ikonkészleten, és néhány háttérképen kívül nem is fedezhetünk fel különösebb módosításokat. Talán ennek is köszönhető, hogy a teljesítményre abszolút nem lehet panasz, hiszen a menü, az alkalmazások, a videók, de még a játékok is gond nélkül, folyékonyan, szépen futnak. Az pedig, hogy a multitasking sem okoz gondot a készüléknek, annak a 2GB RAM-nak köszönhető, amelyről korábban már említést tettünk.

DSCN1772
Kamera

A készülék egészére jellemző az összeszedettség, de, ha mondani kellene egy olyan területet, ahol nem tud kiemelkedőt alkotni, akkor a kamerát mondanám. Ha csupán a hardveres oldalt nézzük, nem éppen középkategóriás elemekkel találkozhatunk, ugyanis az előlapra egy 8MP-es Omnivision szenzor, a hátlapra pedig egy 13 megapixeles Sony érzékelő került, amiktől egy kicsivel talán többet vártam volna.

DSCN1285
Normál fényviszonyok között nyugodtan kijelenthetjük, hogy a készülék átlagon felüli képeket készít, persze itt azért inkább kategóriaátlagról beszélhetünk, hiszen az sem hardveres felszereltségben, sem pedig árban nincs olyan szinten, hogy az LG G4 vagy a Sony Xperia Z5 sorozatával hasonlíthatnánk össze. Az elkészült képek minősége jó, a színek élénkek, az elmosódottság sem vészes, szóval összességében elégedettek lehetünk.

DSCN0544
Kedvezőtlen fényviszonyok között már közel sem ennyire jó a helyzet, ugyanis a részletességnek legapróbb nyomát sem találhatjuk, az elkészült képek rendkívül zajosak és elmosódottak. Lerendezhetnénk ezt annyival, hogy egy telefon nem fényképezésre való, de manapság már alapkövetelmény egy elfogadható kamera, így sajnos, bár megfelelő fényviszonyok mellett nem lehet gondunk a készülék fotós képességeivel, a fentebb említett negatívum miatt most kiosztunk egy fekete pontot.

DSCN1274
Videós fronton sem sokkal jobb a helyzet, hiszen maximum 720p felbontásban rögzíthetjük a történéseket, ráadásul a fókuszt is manuálisan kell állítanunk, és az elkészült felvétel minősége is hagy némi kívánnivalót maga után.

IMG_20150907_213633

Szoftveres oldalon viszont rendben van a dolog, ugyanis van HDR, arc és mosolyfelismerő, számtalan effekt, téma, fehéregyensúly beállítási lehetőség, és még mozgáskövető funkció is, szóval itt igazán nincs okunk a panaszra. A képeket a jobboldalt lévő exponáló, és a hangerőszabályzó gomb felső részével is elkészíthetjük, de akár ujjunk V alakban tartásával is elindíthatjuk a folyamatot.

Üzemidő

Akkumulátor üzemidő terén a Doogee Valencia 2 Y100 Pro meglepően jól teljesít, ugyanis annak ellenére, hogy csak egy 2,200mAh kapacitású telep dolgozik benne, közepes fényerő és normál használat mellett szemrebbenés nélkül kibírja a két napot. Természetesen erőteljes 3G és 4G használat során ez az üzemidő könnyedén lefeleződhet, vagy akár még tovább is romolhat, de kategóriájában még így is kiemelkedőnek számít. A töltési idő nagyjából 3 órára tehető, ezalatt az idő alatt az akkumulátor 0-ról 100%-os állapotba kerül, szóval ezzel is elégedettek lehetünk.

DSCN1774

Összegzés, elérhetőség

Amikor a Doogee belevágott a Valencia 2 Y100 Pro elkészítésébe, nagyon jól tudta, hogy egy olyan kategóriát céloz meg vele, amely hemzseg a különböző gyártók készülékeitől. Itt most nem csak az ismert gyártók készülékeiről beszélünk, hanem a Doogee-hoz hasonlóan nagyot alkotni akaró, kínai vetélytársak modelljeiről is.

Természetesen egy készülék piacra dobásától mindig sikereket vár az adott vállalat, más kérdés, hogy ezért tesznek-e eleget? A Doogee Valencia 2 Y100 Pro pedig tesz, hiszen 65 ezer forintos áráért egyedi megjelenést, Gorilla Glass-szal védett kijelzőt, szinte érintetlen Android 5.1 Lollipop operációs rendszert, és úgy összességében, minőségi hardvert kínál.

new_logo_1

Azoknak, akik Full HD vagy QHD felbontású megjelenítőkre vágynak, nem tudjuk ajánlani a készüléket, mindenki másnak viszont nyugodt szívvel, hiszen árához képest nagyszerű felszereltséggel és számtalan tartozékkal érkezik, ami ebben a kategóriában csak nagyon kevés okostelefonról mondható el.

Amennyiben szeretnéd megvásárolni a készüléket, vagy csak szeretnél szétnézni a Ping Digital által kínált további nagyszerű kínai okostelefon között, akkor ez a link vezet majd téged az oldalukra, ahova megérkezve aztán már szabadon garázdálkodhatsz majd.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...