Hirdetés
Így néz ki a telefonodban lévő túlmelegedett akkumulátor

Mi történik az okostelefonod akkumulátorával, amikor túlmelegszik? Egy kissé ijesztő folyamaton megy keresztül, amit most meg is nézhetsz a University College London felvételének köszönhetően.

A videót közzétevő vegyészmérnöki hallható Donal Finegan és Dr Paul Shearing egy projekten dolgoznak, melynek keretében szeretnék megtudni, miért melegednek túl a lítium-ion akkumulátorok, és hogyan lehetne azt megelőzni. A kutatás különösen fontos, hiszen nemcsak a mobiltelefonokban, de az elektromos járművekben is ilyen típusú akkumulátorokat használnak.

Ahhoz, hogy láthassuk mi történik az áramforrás belsejében, a kutatók infravörös felvételt készítettek, melyen tökéletesen megfigyelhető az akkumulátor hőmérséklete. Mint ahogy azt a videón is láthatod majd, a túlmelegedés akkor kezdődik, amikor az akkumulátor belsejében a hő gyorsabban keletkezik, mint ahogy az el tud távozni. Ez Finegan szavaival élve egy elszabadult reakciót eredményez, amit nem lehet megállítani.

Bár a projekt jelenleg is zajlik, a kutatók remélik, hogy eredményeiket fel tudják majd használni a következő generációs akkumulátorok tervezésekor, hogy azok már túlmelegedés-mentesek és biztonságosabbak lehessenek.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...