Hirdetés
Szöveges üzenetben terjed az eddigi talán legveszélyesebb androidos vírus

Noha a mobil operációs rendszerek biztonsága sokat javult az Android első verziójának kiadása óta, még mindig nem ritka, hogy a különböző biztonsági rések gondokat okoznak a felhasználóknak.

A legújabb ilyet a dán Heimdal nevű biztonság-kutató intézet fedezte fel, akik annak súlyosságára is felhívták a figyelmet.

A Mazar névre keresztelt rosszindulatú szoftver egy szöveges üzenetben terjed, melyben egy biztonságosnak tűnő multimédiás linket találhatunk. A linkre kattintva elindul a Tor nevű böngésző telepítése, a rosszindulatú program bejut a készülék operációs rendszerébe, ott pedig gyakorlatilag nincs olyan dolog, amire ne lenne képes.

A kutatások szerint a szoftver képes arra, hogy a készüléken lévő összes adatot törölje, de a hívások indítása sem lehetetlen számára, ez pedig mondanunk sem kell, hogy óriási kockázatokat rejt magában.

A Mazar ugyanakkor csak akkor tud ártani a készülékeknek, ha a beállításokban bejelöltük az alkalmazások ismeretlen forrásokból való telepítésének engedélyezését, így első lépésként itt érdemes szétnézni.

A Heimdal eddig csak Android 4.4 KitKat rendszeren tesztelte a biztonsági rést, ezért egyelőre nem tudni, hogy Lollipop vagy Marshmallow rendszereken is előfordul-e, mindenesetre nem árt óvatosnak lenni, és kerülni kell az ismeretlenektől származó linkek megnyitását.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a tech-világ híreiről, kérjük lájkold a Tech-live.hu Facebook-oldalát.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...