Hirdetés
Vernee Thor teszt – Mindenre, de tényleg mindenre jó

Az utóbbi évek rohamos fejlesztéseinek és őrült versengéseinek köszönhetően már nem csak a Xiaomi neve merülhet fel, ha a kínai gyártókról van szó, és bár a legtöbbnél a minőségügyi gondok még jelen vannak, szerencsére olyanok is akadnak, amelyek már ezen a téren is kimagaslót alkotnak.

Ilyen gyártó a Vernee is, amely ugyan új szereplőnek nevezhető a piacon, az eddig elkészített készülékeikről csak jót lehetett hallani, az általánosan kialakult véleményt pedig mi sem tudjuk lerontani, ugyanis az általunk tesztelt Vernee Thor egy kifejezetten kellemes és jól használható mobil benyomását keltette, amely jóval többet nyújt, mint amit a 27 ezer forintos ár indokolna.

De nézzük is, hogy pontosan mivel is van dolgunk.

A készülék egy diszkrét, fekete dobozban érkezett meg, melynek fedelét leemelve rögtön a telefon köszöntött bennünket. Bár a legtöbb kínai gyártó plusz fóliával és szilikon tokkal is megörvendezteti a vásárlókat, a Vernee ilyet nem tett, hiszen a töltőn kívül csak a szokásos dokumentációval és egy Uber kuponnal találkozhatunk, ám ebben az árkategóriában nagyon másra nem is igazán számíthatunk.

Hardver és összeszerelési minőség

Maga a készülék egyébként egy tökéletesen kézbe simuló, mutatós darab lett, amelynek műanyag hátlapja kitűnő érzetet és merevséget biztosít. Az 5-hüvelykes, HD felbontású kijelző jobb oldalán találhatjuk a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombokat, felül a 3.5-es Jack csatlakozó, alul pedig a micro USB port kapott helyet. Itt érdemes megjegyezni, hogy SIM tálcát nem láthatunk a modellen, azokhoz ugyanis a hátlap lepattintása után férhetünk hozzá. A többes szám nem véletlen, hiszen SIM foglalatból kettőt is kapunk, mindezt pedig úgy, hogy a microSD foglalat miatt egyikről sem kell lemondanunk, az ugyanis a SIM-ektől külön helyezkedik el.

Egy 30 ezer forint alatti okostelefontól túl sok mindent nem várhat az ember, ám a Vernee szerencsére nem az elvárásokkal, hanem a saját maguk által támasztott követelményeknek való megfeleléssel volt elfoglalva, ezért egy olyan modellt tettek le az asztalra, ami néhány kategóriával feljebb versenyző készülékekkel is könnyedén felveszi a versenyt. Teszi mindezt összeszerelési minőség terén is, hiszen a műanyag keret és hátlap könnyedén illeszkedik a kezekbe, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy kicsúszna a kezünkből, vagy csupa ujjlenyomat lenne, ugyanis mindkét területen nagyon pozitív dolgokat tapasztaltunk. Recsegéssel, ropogással még csak nyomokban sem találkoztunk.

A kijelző egyébként IPS technológiát használ, a betekintési szögek jók, a színhűség szintén kiváló, de talán ami a legfontosabb, a panel napfény mellett is kitűnően használható. Abban az esetben azonban, ha valaki nem lenne túlságosan elragadtatva a gyári beállításoktól, a Vernee több opciót kínál a felhasználóknak, hiszen a kijelző esetében a Standard mellett az Élénk és Egyéni beállítási lehetőségek is elérhetők.

Ha már kijelző, érdemes megemlíteni az alsó részénél elhelyezett három darab kapacitív gombot is. Ezek sajnálatos módon nem programozhatók, így a jobb oldali a visszalépés, a bal oldali a menü, a középső pedig a home gomb funkciókat látja el. Utóbbit hosszan érintve a legutóbb használt alkalmazások listáját is elérhetjük.

A készülék hátlapján egy 13 megapixeles, LED villanóval ellátott kamera kapott helyet, alatta pedig egy ujjlenyomat-olvasó is elhelyezésre került, ami ebben a kategóriában szintén szokatlan jelenségnek tekinthető. Ami magát a kamerát illeti, f/2.0 rekeszértékkel és meglepően jó képminőséggel operál. Az általunk készített kültéri és beltéri képek is jól sikerültek, és bár nyilvánvalóan nem egy Galaxy S8 vagy iPhone 7 szintű minőséget tapasztalunk, azért a pénzért, amibe a készülék kerül, az elvárható szint többszörösét kapjuk.

Teljesítmény

A Vernee Thor teljesítményéért a MediaTek 8-magos, MT6753 típusú processzora vállalja a felelősséget, ami közkedvelt chipsetnek nevezhető a pénztárcabarát készülékek körében. A processzor mellett egy Mali-T720 típusú grafikus vezérlőt és 3GB RAM-ot találhatunk, ami máris kiemeli a modellt társai közül. Háttértárból 16GB-ot kapunk, amiből a rendszer csupán 5GB-ot foglal el, így 11 gigabájtnyi tárhelyünk marad kedvenc zenéink, fotóink és videóink tárolására. Persze memóriakártya használatával ezt tovább növelhetjük, így akár 128GB-ból is gazdálkodhatunk.

Az alkalmazások pillanatok alatt indulnak, a visszalépések és az applikációk közötti váltások folyamatosak, a játékok pedig zökkenőmentesen futnak, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy multimédiás használatra is alkalmas készülékkel van dolgunk.

Üzemidő

Bár a készülékeben egy relatíve kicsi, 2800mAh kapacitású akkumulátor került alkalmazásra, azt aktív tesztelés mellett sem sikerült egy nap alatt lemeríteni, ami egyrészt a kijelző méretének, másrészt pedig az Android 7.0 operációs rendszer optimalizáltságának köszönhető.

Ha már operációs rendszer, említsük meg, hogy a legújabb Android rendszerverzióra felhúzott felhasználói felület annyira minimalista lett, hogy szinte csak egy Uber alkalmazás került telepítésre, így azt is állíthatnánk, hogy egy teljes mértékben gyári operációs rendszerrel van dolgunk, amelynél nem kell azzal foglalkoznunk, hogy hogyan töröljük le vagy rejtsük el a több tíz előtelepített applikációt.

Összegzés

A Vernee Thor tipikusan egy olyan telefon lett, aminek létezését több helyről is meg kell erősíteni, ugyanis elképesztően alacsony áron kínál felső-középkategóriás teljesítményt, ami első blikkre már-már gyanússá is teheti a dolgot a felhasználók szemében. A helyzet azonban az, hogy itt bizony nincs apró betűs rész, nincsenek buktatók, a készüléktől pontosan azt kapjuk, amit ígér, az pedig, hogy mindezt irreálisan alacsony áron, csak külön örömmé teszi a vásárlást.

Az 5-hüvelykes kijelző pont jó méretekkel rendelkezik, az összeszerelési minőség kategóriájához mérten kiváló, a kamera minősége is bőven-bőven elfogadható, az olyan extrák pedig, mint az ujjlenyomat-olvasó, a 4G csatlakozási lehetőség, a 2 SIM + 1 microSD foglalat, vagy épp a 3GB RAM pedig már csupa olyan elemek, amik a hab a tortán jellegű dolgok közé sorolhatók.

A készüléket bárkinek nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, hiszen 27 ezer forintért egy olyan mobilt kapunk, ami a hagyományos felhasználási módokon túl multimédia és fotózás terén is könnyedén megállja a helyét.

Amennyiben a cikk elolvasása után kedvet kaptál a vásárláshoz, vagy csak további információkra van szükséged, látogasd meg a Gearbest weboldalát, ahonnan most ingyenes kiszállítás mellett is beszerezheted.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...