Hirdetés
Oukitel A28 teszt: Újabb okosóra Kínából, ezúttal az alsó-közép kategóriából

Mai tesztünk alanya nem meglepő módon Kínából érkezett, hiszen egyre több minőségi és értékálló okoseszköz érkezik a térségből. Több más kínai márkával ellentétben az Oukitel-ről talán már ti is hallottatok, most az általuk készített A28 típusú okosórát mutatjuk be nektek.

Doboz, tartozékok, miegymás

Az Oukitel A28 egy egyszerű, de mindenképpen praktikus, négyzet alakú dobozban érkezett meg hozzánk. A dobozt kibontva maga a készülék tárul a szemünk elé, alatta egy, a töltéshez nélkülözhetetlen bölcső, és egy microUSB kábel lapul, lejjebb pedig már csak az ilyenkor szokásos papírokat találhatjuk.

04

Design, összeszerelési minőség

Az A28 már első pillantásra is egy prémium minőségű okosórának tűnik, és ami az összeszerelési minőséget illeti, az is. A téglalap alakú rozsdamentes acélból készült készülékház, és a hozzá tartozó eredeti bőrszíj igazán elegáns megjelenést kölcsönöz az órának, aminek súlya egyébiránt 49 gramm, vastagsága pedig 13.12mm.

Mint ahogy azt már jeleztük, az összeszerelési minőségre nem lehet panasz, az óra nagyon egyben van, nem zörög, nem csörög, minden olyan stabil, amilyen stabil csak lehet. A készülék jobb oldalán kapott helyet a bekapcsológomb, ami egyben a menü elérésért is felel, míg hátulra a pulzusmérő szenzor, és a bölcső csatlakoztatásához szükséges enyhén süllyesztett érzékelők kerültek.

05

Az Oukitel A28 egy 1.5 hüvelykes, 240 x 240 pixel felbontású IPS megjelenítőt kapott, amelynek színei kategóriájához képest megfelelőek, betekintési szöge kiváló, és az érintés érzékelésére sem lehet panasz. A kijelző egy vonalban helyezkedik el a kerettel, ami mindenképpen egy jó megoldás, hiszen akkor is könnyedén kezelhetjük azt, ha éppen a készülék szélétől próbálunk meg lapozni.

Teljesítmény

Az okosórában a MediaTek MTK2502 típusú chipsetje dolgozik, ami mellé 32MB RAM, és 4MB-nyi belső tárhely társul. Itt jegyeznénk meg, hogy több online áruház adatbázisában is 128MB RAM és 32MB belső memória van feltüntetve, ez azonban nem állja meg a helyét, legalábbis annál az óránál, amit mi kaptunk, biztosan nem.

A fentieken kívül Bluetooth 4.0, Android, valamint iOS támogatással is büszkélkedhet az óra. Papíron Android 4.4 és újabb, illetve iOS 7.0 és újabb rendszerek jöhetnek számításba, de valamiért a Lollipop 5.1-gyel mégsem akart megbarátkozni, ezért maradtunk a 4.4-es verziószámnál.

A teljesítményre panasz nem lehet, bár azt is hozzá kell tenni, hogy aligha találunk az órán olyan alkalmazást, amely komolyabb erőforrást igényelne.

03

Szoftver, funkciĂłk

A Java alapú operációs rendszer szépen teszi a dolgát, nincs szaggatás, minden pillanatok alatt indul, bár, mint említettük, az lenne a csoda, ha ez nem így történne. Az órán a legtöbb alkalmazás előretelepítve érkezik, míg néhány másikat a MediaTek SmartDevice okostelefonos alkalmazás letöltése után telepíthetünk készülékünkre.

Az említett alkalmazásban egyébként azt is beállíthatjuk, hogy mely applikációk értesítései érkezzenek meg okosóránkra, itt gyakorlatilag bármelyik telefonunkra telepített alkalmazás számításba jöhet.

Az előretelepített alkalmazások között megtalálhatjuk az olyan egészséggel kapcsolatos appokat is, mint a lépésszámláló, alvás monitorozó, ülés emlékeztető, és a pulzusmérő. Rajtuk kívül rendelkezésre áll még egy ébresztő, egy naptár, egy számológép, egy hangrögzítő, valamint egy fájlkezelő is, de említhetnénk még a zenelejátszót, vagy a Find my Device nevű telefonkereső applikációt is.

Erről, mármint a telefonkereső alkalmazásról érdemes megemlíteni, hogy csak Bluetooth hatótávolságon belül működik, ez pedig jelen készülék esetében kereken 10 méter. Az alkalmazások sajnos semmilyen módon nem kommunikálnak okostelefonunkkal, így szinkronizálni sem tudjuk naptárbejegyzéseinket vagy ébresztőinket, de ami még fájóbb, nem tudjuk nyomon követni a napról-napra megtett kilométerek és elégetett kalóriák számát.

02

Összességében azért elmondható, hogy az alkalmazásfelhozatal jó, és aki megelégszik a pillanatnyi adatokkal és nem szeretné őket időrendi sorrendben látni egy táblázatban, az így is elégedetten viselheti majd az órát.

Ami viszont minket is elégedettséggel töltött el, az a telefonálási és hívásfogadási lehetőségek támogatása. Az óra ugyanis gyakorlatilag egy Bluetooth kihangosítóként is szolgálhat, hiszen a benne található mikrofonnak köszönhetően nem csak fogadhatjuk vele a hívásokat, de le is bonyolíthatjuk azokat.

A hívások elindítása sem igényel különösebb szakértelmet, hiszen a telefonunkkal történő szinkronizálás után a komplett telefonkönyv átkerül az okosórára, ahol az adott személy nevét megérintve már el is indíthatjuk a hívásokat. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy a hívás minősége makulátlan, de egy ilyen árú készüléknél, ez így is több mint amire előzetesen számíthatna az ember.

01

Üzemidő

Mivel az órába mindössze egy 250mAh kapacitású áramforrás került, túl sokat nem érdemes várni tőle, de azért átlagos használat mellett nagyjából egy napig gond nélkül kibírja a készülék, este pedig úgyis mindenki töltőre helyezi elektronikai eszközeit. Más a helyzet, ha sokat telefonálunk vele, vagy ha bekapcsolva hagyjuk az értesítések fogadását, hiszen ez esetben az üzemidő könnyedén a felére csökken.

06

Összegzés, elérhetőség, ár

Nem fogjuk azt mondani, hogy az Oukitel A28 a világ legjobb okosĂłrája, hiszen nem az, Ă©s kategĂłriájában sem biztos, hogy a legjobbak közĂ© tartozik, mĂ©gis az az Ă©rzĂ©sĂĽnk, hogy alapvetĹ‘ hiányosságai ellenĂ©re – gondolunk itt pĂ©ldául a használhatĂł mennyisĂ©gű belsĹ‘ tárhelyre, egy jĂłl összerakott, szĂ©pen teljesĂ­tĹ‘ okosĂłrával van dolgunk.

Maga az óra látszatra és érzetre is prémium minőségű, ezen pedig az a tény sem változtat, hogy szoftveres téren lenne hova fejlődnie. Mivel egy Java alapú rendszerről van szó, fölösleges is lenne az Android Wear-rel való összehasonlítgatás, de azért saját területén is látunk még fejlődési lehetőségeket.

Nem tudjuk ajánlani az órát azok számára, akik jelenlegi okoseszközüket szeretnék lecserélni egy újabbra, azok számára viszont, akik még csak barátkoznak az okosórákkal, egészen jó választás lehet az A28.

Az Oukitel A28 most ingyenes kiszállítás mellett 56.99 dollárért vásárolható meg a Gearbest webáruházából, ami a fentiek figyelembevételével egy korrekt ajánlatnak számít.

A végére még egy tipp: Az A28 kuponkód megadásával már 49.99 dollárért is beszerezhetjük az órát.

További képek a galériában.

Hirdetés
Cikk archĂ­vum...