Hirdetés
Gondod van a Windows 10-zel? Íme, 5 tipp, hogy gyorsítsd be azt!

Végre rávetted magad, hogy feltelepítsd az új rendszert, de annak sebessége nem éri el az általad elvártakat? Semmi gond, ugyanis az alábbi 5 tippel akár jelentős mértékben is felgyorsíthatod operációs rendszered működését.

Tiltsd le az automatikusan induló programokat

A Windows 10 lassulásának egyik oka, hogy a háttérben a kelleténél is több szolgáltatás és alkalmazás fut, ezért célszerű azokat megritkítani.

Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint a CTRL+SHIFT+ESC billentyűkombináció megnyomása után az Indítás fülre kattintani, majd az ott megjelenő listából letiltanod azon programok és szolgáltatások automatikus indítását, melyek nem befolyásolják a rendszer működését.

Ilyen lehet többek között a Skype, a OneDrive és az Evernote is, de ezeken kívül is számos indításkor mellőzhető alkalmazásra bukkanhattok még.

Animációs és vizuális effektek letiltása

A Windows 10 használata során jó néhány animációval szembe találhatjuk magunkat, amelyek ugyan látványosak, de negatívan hatnak operációs rendszerünk teljesítményére.

Amennyiben le szeretnéd tiltani ezeket az animációkat, nincs más dolgod, mint a start menüt megnyitva begépelni a sysdm.cpl parancsot, majd ütni egy entert.

A felbukkanó ablakban aztán válaszd a Speciális fület, majd a Teljesítmény menüpontban a Beállításokat, és már veheted is ki a pipát a különböző animációk, árnyékok és átfedések mellől.

Használd a hibaelhárítót

Bár kevesen gondolnák, a hibaelhárítót nem csak olyan esetekben használhatjuk, amikor óriási gondjaink vannak a számítógéppel, hanem akkor is, ha csak finomhangolást végeznénk azon.

A vezérlőpult megnyitása után kattints a hibaelhárításra, majd a rendszer és biztonság fülön belül válaszd a Rendszerkarbantartás menüpontot. Ez a nem használt programokat és szolgáltatásokat kutatja majd fel, valamint elvégzi a rendszer stabil működéséhez szükséges karbantartási munkálatokat is.

Előfordulhat, hogy a művelet befejezéséhez rendszergazdai jóváhagyást kér a program, ez esetben ezt nyugodtan adjuk meg neki.

Informálódj az erőforrás-figyelőből

A start menü megnyitása után kezd el begépelni a perfmon /report utasítást, aminél gondosan ügyelje arra, hogy a perfmon szó utáni szóköz is a helyén legyen.

A teljesítmény és erőforrás-figyelőben ezután tökéletesen láthatod majd, hogy melyik alkalmazás mennyi erőforrást emészt fel a háttérben, az így szerzett információ birtokában pedig könnyebben megtalálhatod a helyettesítéséül szolgáló alternatívát.

Használj vírusirtót

A Windows 10 lassúságát sokszor nem is maga a Windows, hanem az arra települő különböző rosszindulatú programok okozzák, amiknek gyakran az eltávolítása sem számít könnyű feladatnak.

Sokan épp a vírusirtókat teszik felelőssé számítógépeik lassúságáért, a valóság azonban az, hogy ezen programok használata számos későbbi kellemetlenségtől kímélhet meg minket, így mindenkinek erősen ajánljuk azok aktív futtatását.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a tech-világ híreiről, kérjük lájkold a Tech-live.hu Facebook-oldalát.

Hirdetés
Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Mobil

A Xiaomi úgy döntött, hogy az év közepéhez érkezve akciós áron kínálják kiváló telefonjaikat, mi pedig most bemutatjuk nektek, mely készülékek megvásárlásával járhattok a legjobban.

Cikk archívum...