Hirdetés
Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia egyszer még bajba sodorhatja az emberiséget

Amikor a közelmúltban Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia kutatása közben “megidézhetjük a démont”, nem viccelt.

Többen gondolnak rá, de Elon Musk azon kevesek egyike, aki ki is meri mondani véleményét a mesterséges intelligenciát érintő kutatásokkal és fejlesztésekkel kapcsolatban. Ashlee Vance könyve alapján pedig megtudhattuk, az igazi vasemberként elhíresült zseni még mindig hisz abban, hogy egyszer emiatt akár az emberiség is veszélybe kerülhet.

Új könyvében, melynek címe: “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future,” a Bloomberg riportere Ashlee Vance egy vacsorabeszélgetés történéseit írja le.

Amikor elkezdtünk beszélgetni erről a témáról, elárulta nekem a legnagyobb félelmét, miszerint a Google társalapítója és vezérigazgatója, Larry Page egy nap olyan fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező robotsereget hoz majd létre, amelyek akár az emberiségre is komoly veszélyt jelenthetnek.

“Nagyon aggódom emiatt”, mondta Musk. Még az sem tölti el jó érzéssel, hogy ő és Page közeli barátok, és nagyon jól tudja, hogy egy jó szándékú emberről van szó, aki nem egy Dr. Evil. Ami azt illeti Musk szerint épp ez a probléma, hiszen szerinte Page azt hiszi, hogy minden általa létrehozott robot ugyanolyan jó szándékú lesz majd, mint ő maga. “Én nem vagyok annyira optimista, mint ő”, mondta Musk. “Könnyen előfordulhat, hogy nem szándékosan, de létrehoz majd egy olyan szörnyű dolgot, amire most még gondolni sem merünk.”

Vance szerint Musk is figyelemmel követi a mesterséges intelligencia körüli fejlesztéseket, azonban az ő, és Page nézetei ebben a témakörben nagyon különbözőek.

Azt azért említsük meg, hogy a mesterséges intelligencia egy ideje már létezik, hiszen jelenleg is számtalan olyan program létezik, amelyik hatalmas mennyiségű adatot manipulál annak érdekében, hogy azok könnyen értelmezhető, jelentőséggel bíró adatokká tudjanak válni. A probléma abban rejlik, hogy a mesterséges intelligenciát elkezdték olyan robotoknál használni, amelyek mozgásra is képesek.

Nem Musk az egyetlen a tudományos és technológiai világból, aki aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, hiszen korábban a Microsoft társalapítója Bill Gates, és Stephen Hawking is hasonló véleményének adott hangot.

Hirdetés
Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Mobil

A Xiaomi úgy döntött, hogy az év közepéhez érkezve akciós áron kínálják kiváló telefonjaikat, mi pedig most bemutatjuk nektek, mely készülékek megvásárlásával járhattok a legjobban.

Cikk archívum...