Hirdetés
Ha routert akarsz vásárolni, a Xiaomi eszközét mindenképpen írd a listára

A Xiaomit talán inkább telefonjairól, semmint hálózati eszközeiről ismerik a felhasználók, azonban ez vélhetően nem sokáig lesz már így, ugyanis a kínai gyártó ebben a szegmensben is egyre jobb és komolyabb eszközöket készít.

Pontosan ilyen eszköz a Xiaomi Mi Router 3 is, ami ugyan mellőzi a gigabites sávszélesség támogatását, otthoni használatra az átlagfelhasználóknak még így is tökéletes választás lehet, és nem csak azért, mert jól néz ki, hanem mert olcsónak nevezhető árához olyan funkcionalitás társul, amit más, hasonló árkategóriás eszköztől egészen biztosan nem kapunk meg.

De kezdjük először a külsővel, ami meglepően letisztult, egyszerű lett, rendkívül lapos, és a négy antenna jelenléte ellenére is hihetetlenül könnyűnek nevezhető. Érdemes azonban megjegyezni a routerrel kapcsolatban, hogy tudomásunk szerint csak kínai szabványú tápcsatlakozóval kapható, ezért vagy érdemes beszerezni egy pár száz forintos átalakítót, vagy talán még jobb jelezni egy ilyenre igényünket a webáruházban történő vásárláskor, ugyanis tapasztalataink szerint a Gearbestnél ilyenkor készségesen, felár nélkül a dobozba helyezik az univerzális csatlakozót.

DSCN2294

Az eszköz felépítésével kapcsolatban meg kell még említenünk, hogy kábeles összeköttetéssel egyszerre két számítógépet tudunk rácsatlakoztatni, ami a fentebb említett átlagfelhasználóknak bőven elegendő lehet. Az elején egy apró, inaktív állapotban sárga, működő konfiguráció esetén pedig kék színben pompázó LED található, aminek fénye szerencsére inkább homályosnak, semmint vakítónak nevezhető.

És akkor jöjjön az, amitől annyira megkedveltük ezt a router, és az, ami miatt kategóriájában magasan kiemelkedik a mezőnyből. Nyugodtan elfelejthetjük ugyanis a 192.168.x.x ip cím beirkálását, ugyanis az eszközt kétféleképpen is bekonfigurálhatjuk, melyek közül egyiket sem neveznénk bonyolultnak, sőt!

DSCN2299

A router csatlakoztatásakor és a böngésző megnyitásakor rögtön egy webes felület tárul a szemeink elé, ami ugyan kínai nyelven íródott, egyszerűsége, és a fordítóprogramok létezése miatt senkinek sem okozhat problémát. Itt beállíthatjuk a PPPoE és Wi-Fi beállításokat is, ráadásul számos plusz információ is megjelenik előttünk, például, hogy milyen eszközökkel csatlakoztak a hálózatunkhoz, mennyi szabad memóriája van még a routernek, de a processzor leterheltségét és az általunk generált adatforgalom mennyiségét is szép grafikonon keresztül nézegethetjük.

DSCN2303

A WiFi-vel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy van 2.4GHz és 5GHz-es frekvenciatartomány is, az adott eszközök pedig mindig az éppen számukra legoptimálisabb hálózatra kapcsolódnak fel. Szintén érdekesség, hogy a vendégeknek külön hálózatot is létrehozhatunk, amit akár nyilvánosként, vagy jelszóval védettként is kezelhetünk.

És akkor térjünk rá a második, mindennél könnyebb konfigurációs módra, ugyanis a dobozon találhatunk egy QR-kódot, amit okostelefonunkkkal leolvasa már telepíthetjük a routerhez kapcsolódó applikációt, aminek segítségével gyakorlatilag egy szoftver számítógépre történő telepítésénél is egyszerűbben állíthatjuk be hálózati eszközünket.

1

Az alkalmazás természetesen nem csak a telepítés elvégzésére szolgál, hiszen számtalan beállítási lehetőség is megjelenik előttünk, melyeknek köszönhetően akár kikapcsolhatjuk a router LED-világítását, egyetlen érintéssel újraindíthatjuk azt, vagy akár be is állíthatjuk, hogy az újraindítás naponta, hetente, vagy havonta a nap melyik időszakában történjen meg, automatikusan. Ennek köszönhetően el is felejthetjük az állandó asztal alá bujkálást és hasonló műveleteket, hiszen mostantól akár az ágyban fekve is restartolhatjuk routerünket, már persze, ha erre szükség mutatkozik, ugyanis nekünk eddig a kíváncsiságon túl semmi sem indokolta eme cselekedet elvégzését.

DSCN2306

Bár eddig is csak jókat tudtunk mondani az eszközről, a legjobb része még hátravan, ugyanis meglepő módon csak 29.99 dollárt, vagyis nagyjából 8 ezer forintot kell fizetnünk érte, amit alacsony értéke miatt még járulékos költségek sem terhelnek.

Hirdetés
Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Mobil

A Xiaomi úgy döntött, hogy az év közepéhez érkezve akciós áron kínálják kiváló telefonjaikat, mi pedig most bemutatjuk nektek, mely készülékek megvásárlásával járhattok a legjobban.

Cikk archívum...