Hirdetés
Le Mans-i 24 órás futamot nyerne 1341 lóerős elektromos sportautójával egy finn tervező

Egy aprócska finn autógyártó cég elkészített egy olyan elektromos autót, ami mellett még a Tesla is csak egy gokartnak tűnik.

A Toroidon 1MW 100%-os elektromos meghajtással rendelkező sportautó, ami nem kevesebb, mint 1341 lóerővel, sirályszárnyú ajtókkal, és retró megjelenéssel büszkélkedhet. Az autót április közepén a monacói Top Marques autókiállításon avatta fel II. Albert monacói herceg.

A Toroidon vezérigazgatója Pasi Pennanen a CNN Money-nak elmondta, a pontos ára még nem került meghatározásra, de az első 100 autó ára valahol 1.5 és 3.5 millió dollár körül mozoghat majd.

Pennanen fiatal cége négy éve dolgozik az autón, és annak új technológián alapuló akkumulátorán. A cég mindössze 15 embert foglalkoztat, és az autó elkészítését eddig teljesen önfinanszírozásból valósították meg. A vezérigazgató tervei között szerepel, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a jármű iránt, illetve, hogy megtalálja a megfelelő befektetőket annak érdekében, hogy az első 100 autót le tudják gyártani. Reméli, hogy az autó tömeggyártásának megkezdésével egy időben az árak is drasztikusan csökkenhetnek majd, ezáltal pedig felkelthetik azon vevők figyelmét, akik eddig a Tesla, és más cégek elektromos autói iránt érdeklődtek.

A Toroidon 1MW eredetileg azzal az elképzeléssel épült, hogy részt tudjon venni a híres Le-mans-i 24 órás autóverseny GT kategóriájában, Pennanen szerint pedig nem is kétséges, hogy az ő autója fogja megnyerni azt.

“Megvan a győztes receptünk,” – mondta, hozzátéve, hogy néhány versenycsapat már mutatott érdeklődést az elektromos sportautó iránt.

A Tesla autójával ellentétben a Toroidon akkumulátora szükség esetén kivehető, és akár egy lakásban található hétköznapi konnektor segítségével is feltölthető.
Nem mellesleg a Toroidon csomagtartójába a legtöbb sportautóval ellentétben akár egy bőrönd is befér.

Toroidion_1MW_Concept_10

Bár sok elektromos és hibrid autó esetében megszokott, hogy csendes utazást kínálnak vezetőiknek, a Toroidon ha kell őrült hangos is tud lenni. Normál közúti sebesség esetén nem kell aggódni, az autó teljesen átlagos zajt produkál majd, ugyanakkor 125 mérföld/óra sebesség fölött már elszabadulnak a hangeffektek.

“Én ezt érzelmi ügynek nevezném, ugyanis vezetés közben alig tudsz betelni a teljesítménnyel és a motorból érkező hanggal, úgy tudnám leírni, mintha egy versenyautó és egy repülőgép turbinájának a hangját kereszteznénk,” mondta Pannenen.

A Toroidon vezetői remélik, hogy az új akkumulátortechnológiájuk miatt nem okoz majd gondot a megfelelő befektetők megtalálása. Az új technológia ugyanis véleményük szerint repülőgépeknél, hajóknál és szélmalmoknál egyaránt felhasználható lenne. Amennyiben a cég más vállalatoknak tudná licenszelni ezt a technológiát, úgy az ebből befolyó pénzt fel tudná használni az autó előállítására és forgalmazására.

“Ebben a pillanatban nagyon rugalmasak vagyunk, bármilyen elképzelést szívesen meghallgatunk,” mondta Pennanen.

Hirdetés
Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Elképesztő akcióban a Xiaomi legjobb okostelefonjai

Mobil

A Xiaomi úgy döntött, hogy az év közepéhez érkezve akciós áron kínálják kiváló telefonjaikat, mi pedig most bemutatjuk nektek, mely készülékek megvásárlásával járhattok a legjobban.

Cikk archívum...